2013. november 19., kedd

Forrás

Ez a blog a torrentekről fog szólni - könyvtáros szemmel. Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem eme "illegális kalóztevékenység" promotálása a célom. Egyszerűen arra gondoltam, - hogy ha már így megfertőzött a szakma - hogy életem két aspektusát összekötöm és elemzem, vajon milyen hasonlóságok és különbségek lehetnek a torrentek és a könyvtárak között. 

A címválasztásra is szeretnék kitérni. A torrent angol szó ugyanis egyszerre jelent forrást és jelen esetben az adatmegosztó procedúrát. A dokumentumok is valamely forrásból indulnak ki, a kérdés csupán az, hogy vajon a könyvtárak tengerén kötnek-e ki, vagy pedig a torrentek sziklás vizein lebegnek tovább.

Terveim szerint a laikusok/kezdők kedvéért kifejteném a torrentek rendeltetését, illetve a könyvtárak alapvető működését. Ezután következne az "izgalmasabb" rész: a két egymástól teljesen különböző világot addig fogom ütköztetni, míg az így keletkezett szilánkokból össze nem áll egy kép. Hogy mi lesz ez a kép, még magam sem tudom. Szerintem a kutatási folyamat és a blogírás során fog megszületni. Mindenesetre a fogalmi alapozás után szeretném magam mélyebben beásni a digitális anyagok - könyvtárak - torrentek háromszög kapcsolatába.

Részemről úgy gondolom, hogy a 21. század egy olyan különleges olvasztótégely, melynek a könyvtár valahol a közepén található. Érdekes látni, hogy jelen esetben a torrentek (akaratukon kívül is) mennyire hasonlítanak a könyvtári dokumentumok rendszerére. Meglehet, hogy talán ez az információ közló forma lesz a jövő zenéje és megoldás arra, hogy mindenki hozzáférjen minden digitalizált anyaghoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése